Velg riktig belysning


Ulike typer arbeidsoppgaver krever selvsagt ulike typer belysning. Alt fra faste lamper på en byggeplass til ekstra belysning på en gravemaskin. Bruker du feil type belysning risikerer du å blende kollegaene dine eller at andre ulykker kan skje på grunn av dårlig lysbilde. Swedols Johnny Berglöf gir deg noen tips .


Johnny Berglöf

Johnny Berglöf på Swedol kan gi deg tips og råd angående kjøretøybelysning.

Etter en lang og varm sommer har høstmørket sakte men sikkert begynt å smyge seg på. For den som kjører anleggsmaskin eller annet tyngre kjøretøy er det mye å tenke på når det gjelder belysningen for å kunne gjøre jobben så bra og så trygt som mulig.



LED-belysning mest vanlig

Johnny Berglöf er selger på Swedol og han nevner LED som en av de viktigste faktorerene når man skal velge arbeidsbelysning:


- LED-pærene har kommet for å bli. De er energibesparende og har mye lenger levetid enn andre alternativer. En annen fordel er at konturerene synes bedre når det er halvmørkt ute på veiene ettersom LED-pærens lys er ganske hvitt og minner om dagslys.


Belysningsfakta

• LED står for Light Emitting Diode, på norsk lysdiode. Det er en lyskilde som baseres på halvleder-diode som utstråler raskt pulserende lys.
• Fargetemperatur beskriver hvilken fargetone lyset fra en lyskilde har. Høy temperatur gir blåaktige fargetoner og lav temperatur rødaktige.
• IP-klassifisering eller kapslingsklassifisering er en klassifisering av innkapslingen av elektroteknisk utstyr. Det første tallet i klassifiseringen beskriver hvilken beskyttelse mot berøring og inntrengende gjenstander det har. Det andre tallet beskriver beskyttelsen mot inntrengende vann. Jo høyere tallet er, jo bedre beskyttelse.


Viktig å ta hensyn til fargetemperatur i LED


LED-pærene finnes i mange ulike kategorier og dermed ulike prisnivåer. Det er også forskjeller i fargetemperatur som spiller en stor rolle for hvor bra du ser. Jo høyere fargetemperatur desto nærmere hvitt lys kommer man.Dersom arbeidet du utfører krever at kollegaer beveger seg rundt maskinen bør man velge en lavere fargetemperatur som oppfattes som mindre blendende.

For den som jobber med en anleggsmaskin eller skogsmaskin er omgivelsene det aller viktigste , men det er viktig å komplettere med lykter med lenger lysbilde.Det er også å foretrekke under ferdsel. For det beste resultatet monterer mange et titalls lykter på sine maskiner for å kunne lyse bredt og kraftig over omgivelsene.


"LED-pærer er energibesparende og har mye lenger levetid enn andre alternativer"

Fester som demper vibrasjoner

Ytterligere en fordel med LED-pærer er at de tåler risting og vibrasjoner i større grad enn andre lyskilder. Dette er ekstra viktig når du for eksempel kjører tunge kjøretøy i vanskelig terreng. Johnny Berglöf påpeker også at det er viktig å velge pærer med fester som demper vibrasjoner.


- Tenk på at festene bør være i materialer som tåler væte og salt. Like viktig er det å se over kabelfestet. Om det kommer inn fukt der er det risiko for elektronikken blir ødelagt, sier Johnny Berglöf.


LED-pærer

LED-pærer er rustet for å tåle ristninger og vibrasjoner.

Johnny Berglöf

Johnnys tre beste tips for valg av arbeidsbelysning

1. Ikke velg den billigste pæren. Det finnes utrolig mange på markedet som ikke holder den kvaliteten som forventes.
2. Plasseringen er viktig, tenk på at du alltid tester i riktig miljø.
3. Ofte har anleggsmaskiner dårlig kjørelys, så kompletter gjerne fjernlyset med en passende pære.



Design og plassering er også viktig

De siste årene har Johnny Berglöf merket en økt etterspørsel etter posisjonslys i LED. For stadig flere av kundene er også designet på lampene viktig.


- Valgmulighetene er uendelige. Det er noen kunder som vil beholde en retrofølelse på sine kjøretøy og det gjelder også lysene. En del av leverandørene produserer lys som passer til originalmodellene som sine nisjeprodukter.

En ulempe med enkelte LED-pærer er at de kan forstyrre annet elektronisk utstyr fordi de pulserer i frekvens. EMC-klassifiseringen (CISPR) angir hvor mye elektromagnetisk forstyrrelse pæren avgir, jo høyere CISPR-klasse desto mindre forstyrrelse avgir pæren. Et annet problem er at snø og is kan ligge igjen på LED-lyktene ettersom de ikke blir varme på samme måte som for eksempel en halogenlykt. For å minimere det problemet tipser Johnny Berglöf om at man bør tenke over plasseringen av lyset.





IP-klassifisering mot støv og vann

En annen ting som er viktig å vite om er belysningsløsningens IP-klassifisering. Det er en klassifisering av innkapslingen av det elektrotekniske utstyret som indikerer hvor godt det er beskyttet mot vann, støv og inntrengende gjenstander. Det første sifferet står for kapslingen mot støv (og andre faste partikler) , og det andre sifferet står for kapslingen mot vann. IP67 og høyere er støvtett og beskytter mot kraftig spyling av vann.


- Jo høyere IP-klasse desto bedre beskyttelse. All belysning skal tåle sprut, så lavere enn IP65 bør man ikke gå.


Tekst: Ylva Carlsson
Foto: Kristofer Lönnå

Belysningsrampe på lastebil

At man velger belysning med riktig feste til formålet er viktig.





 
Produkter
Stores