Riktig hørselvern har du ikke lyst til å ta av deg

Med godt verneutstyr kan du unngå de mest vanlige arbeidsskadene i industrien- hørselskader. Kim Lammenvirta i Swedol vet hvilket hørselvern du trenger.

Det finnes utallige hørselvern å velge mellom, men beklageligvis er kunnskapen om kvalitet og beskyttelsesfunksjon rimelig begrenset- mange tenker at et hørselvern er et hørselvern, sier Kim Lammenvirta, ansvarlig forvern og bekledning i Swedol Hudiksval. Foruten prisen mener han det er tre faktorer som er særlig viktig for valget av hørselvern; hvilken komfort ønsker du, støynivået og dine kommunikasjonsbehov.

Swedol selger hørselvern med proffkvalitet. Swedol selger hørselvern med proffkvalitet.

Swedol selger hørselvern med proffkvalitet.

-Hørselvernet skal sitte riktig og helt tett rundt ørene. Du skal kunne ha det på det åtte timer om dagen. Kjøper du et billig hørselvern får du ikke den samme komforten, det er antakelig for varmt eller klemmer på feil sted, sier Kim.

Ørepropper bør kun brukes som midlertidig løsning, mener han. Det finnes absolutt propper som demper støy like effektivt som mange øreklokker, men er ingen god løsning om man prioriterer komfort i jobben.

-Du må vurdere ditt behov og finne ut av hvilken støyeksponering du utsettes for daglig, sier Kim.


Måling av støy

Det er arbeidsgivers ansvar å måle støy og utstyre de ansatte med riktig beskyttelse.

Kim Lammenvirta

Kims beste tips til riktig hørselvern

1. Velg profesjonelt hørselvern med god passform.
2. Velg demping etter støynivået.
3. Velg hørselvern med elektronisk lydfilter dersom du vil høre omgivelsene dine.
4. Bruk øreklokkene hele arbeidsdagen- men ikke i trafikken.
5. Hold hørselvernet rent, vask også hygieneinnsatsen.
6. Bytt hygieneinnsats minst to ganger i året.

Lyd og demping av lyd måles i desibel (dB). Det er en logaritmisk skala som innebærer at en senkning på ti dB halverer lyden. Dersom hørselvernet demper lyden med 30 dB innebærer det altså at lyden halveres 3 ganger og dermed hører du ca 12 prosent av det faktiske volumet.


Swedol selger hørselvern i proffkvalitet fra markedsledende 3M Peltor som demper lyd med mellom 27 og 33 dB avhengig av modell. Kim anbefaler at man ikke velger mer støydemping enn hva som er nødvendig om man fortsatt for eksempel vil høre noen rope til deg.

-Om du jobber i et miljø hvor det kun tidvis er mye støy og du kun bruker hørselvernet av og til er det tilstrekkelig med en vanlig, helt enkel øreklokke uten elektronikk, sier han.


Støybeskyttelse og normale samtaler samtidig- et must

På elektronikksiden har det skjedd mye de siste årene. For eksempel øreklokkene Peltor ProTac III som kutter alle høye og uventede lyder over 80 dB, men som likevel har medhøringsfunksjon som slipper gjennom normalt samtalevolum. Du kan også sette opp samtalelyden i ulike trinn uten å forstyrre støydempingen.

-Medhøringsfunksjonen gjør det enklere å kommunisere eller høre om noen roper om hjelp. Jobber du i et miljø med kollegaer og mye trafikk bør du ha elektronikk for å høre lyder i omgivelsene og samtaler. Det er egentlig et minstekrav på en byggeplass. Dersom du ønsker å oppgradere til et høyere nivå anbefaler Kim Peltor WS Alert XP. Modellen har samme trygghet i beskyttelse og medhøringsfunksjon, men er i tillegg utstyrt med Bluetooth og mikrofon slik at du ikke behøver ta av deg hørselvernet for å snakke i telefonen.


Selv om man har nedsatt hørsel trenger man hørselvern

Kims erfaring er at proffen alt i alt er veldig kjent med personlig verneutstyr, men at fortsatt finnes en del behov som kan løses med bedre utstyr.

-Den som står med spaden vil ofte ikke ha hørselvern ettersom han vil ha kontakt med traktorføreren. Men selv om en traktor ikke bråker så mye i dag lager den likevel monoton støy. Da passer det perfekt med medhøringsfunksjon slik at man slipper ta av seg øreklokkene for å prate.
Han mener at særlig den eldre generasjonen argumenterer med at «jeg er allerede halvdøv så det spiller ingen rolle for meg».

Det er viktig at du har på deg hørselvernet hele dagen dersom du oppholder deg i støyende miljøer.


Ta vare på hørselvernet ditt

Utsiden av klokkene, hodebøylen og putene rengjør du enklest med en såpe og varmt vann. Om klokkene blir våte av regn eller svette, ta bort putene og skumforet og la de tørke før du setter de på plass igjen. Puter og skumfor slitrs.
Bytt hygienesettet minst to ganger i året, det er viktig med riktig hygienesett for å beholde dempingseffekten.
Sjekk hørselvernet regelmessig for sprekker og lekkasje. Oppbevar klokkene i romtemperatur på rent og tørt sted. Rengjør hørselvernet ditt regelmessig

Vis mer

Skjul


-Det stemmer ikke. Hørselen skades av støy selv om du mener du er halvdøv. Det er viktig at du har på deg øreklokkene hele dagen om du oppholder deg i støyende miljø. Tar du av deg hørselvernet med 30 dB støydemping i 45 minutter i løpet av arbeidsdagen senker du den gjennomsnittlige beskyttelseseffekten til kun 10 dB.Ta av deg øreklokkene i bilen.

Det er vanskeligst å beskytte seg mot plutselige, høye smell på en arbeidsplass der du vanligvis ikke opplever støy. Dette gir ofte hørselskader selv om de normalt leges med litt hvile.

-Man skal selvsagt bruke øreklokker for å beskytte hørselen, men støy skaper også stress og konsentrasjonsvansker, man blir sliten og det kan føre til arbeidsulykker, sier Kim. Men i kjøretøy i trafikken vil han ikke se noen med øreklokker. Da blir de mer enn trafikkfare enn til nytte, mener han.

-Jeg ser at det er vanlig at man har på seg øreklokker med Bluetooth til telefonen selv i bilen. Det er et veldig behagelig headset, men man mister raskt fokus på trafikken.
Mer info og tips om hørsel og hørselskader i arbeidslivet fra Arbeidstilsynet .Tekst: Eriq Agélii
Foto: Kristofer Lönnå


Kim anbefaler

3M ørepropper til flergangsbruk

Av monopren i konisk form med riller og halssnor. Dempingsverdi 29 dB. Kan vaskes med lunkent vann og såpe. «Ørepropper er ikke godt å ha på seg lenge av gangen og aldri et skikkelig godt alternativ til øreklokker, men å alltid ha noen i lommen i tilfelle behovet skulle melde seg er bedre enn ingenting».Peltor X2

Maksimal plass for å minimere fukt- og varmeansamling. Sval å ha på og god passform. Dempingsverdi fra 31 dB som holder for de fleste industribehov. Elektrisk isolert hodebøyle.
”Har du ingen krav til elektronikken så dekker X2 det meste av veistøy.”Peltor WS Alert XP

Med medhøringsfunksjon og audioinngang. Dempingsverdi på 29 dB. Trådløs Bluetooth-link for tilkobling til mobiltelefon gjør at du ikke trenger avbryte arbeidet for å prate i telefonen dersom du befinner deg i støyende omgivelser. Støykompensert mikrofon. «Den har alle funksjoner du behøver om du jobber i et miljø med krav om oversikt over lyd og rop. En utrolig stor fordel at du ikke trenger ta av deg øreklokkene for å snakke i telefonen».

Beskytt hørselen din med riktig utstyr


Produkter
Stores