Slik får du vernesko som passer

Vernesko som ikke sitter godt kan gi skader på knær, hofter og rygg. I Swedolbutikkene kan du skanne dine føtter fo å finne såler med optimal passform for dine føtter, og det er helt gratis.

− Du skal ha en såle for høy fotbue.

Anna Nord, selger på klær og personlig verneutstyr på Swedol Tyresö er skråsikker i sin dom over mine føtter når vi sammen ser på fotskannerens display. Punkter i alle regnbuens farger forteller om hvordan jeg legger belastningen på mine føtter, hvilken form de har og min skostørrelse. Resultatet viser hvilken innersåle jeg skal ha i mine arbeidssko.

− Vi har spesialsåler som er tilpasset etter fotbuen og oppbygde rundt hælen for å holde foten på plass. Det er viktig at den ikke glir i skoen for ellers spenner du deg på en helt unaturlig måte som videre kan gi problemer i hele kroppen, sier hun.

Skosåle

Det finnes forskjellige såler avhengig av hva slags fotbue du har.

Høy, normal eller lav fotbue?

Anna viser forskjellen mellom standardsålen som sitter i en kvalitetssko fra Jalas < a href=/vernesko-jalas-zenit-s3.html> og spesialsålen Neutralizer, bøyer og vrir på dem. Spesialsålen er klart stivere med en skinne gjennom hele sålen og et antistatisk EPS-lag.Standardsålen har også god demping under hælen og fremre fotputen, men gir på ingen måte samme stabilitet og støtte for hele foten

Jalas utviklet Neutralizer-sålen ved å skanne nærmere en halv million føtter og la resultatet være veiledende for utviklingen. Den finnes i tre ulike modeller tilpasset for høy, normal eller lav fotbue. Når man har valgt ut rett såle, klipper man den for å tilpasse den i skoen. Man kjenner virkelig en forskjell.

− Mange reagerer med et ”wow, så bra!”. Jeg har aldri hørt noen som ikke har blitt fornøyd. Men du kan ikke redde en dårlig sko med en god såle, sier hun.

Vanligvis bytter man sko når de er utslitt, men da er det allerede for sent, da er fordelene med en god sko borte

Skann føtten gratis hos Swedol

Kostnadsfri fotskanning har man hatt i alle Swedolbutikker i flere år allerede. Anna anbefaler alle kunder å skanne føttene sine før de velger vernesko og såler.

− Problemene starter ofte i knærne. Den beste måten å forebygge er å sørge for å ha riktige sko og såler, før plagene oppstår. Om du har store problemer med for eksempel knærne bør du la en ortoped undersøke deg.

Skoutvalget

Det finnes mange ulike typer vernesko å velge i.

Viktig med gode sokker

Mange som kjøper Goretex-sko syns at de ikke ”puster” så godt som de burde

− Det kommer som regel av at man bruker feil sokker. De skal helst være av ull eller funksjonsmateriale som transporterer bort fukten og varmer godt, sier Anna Nord. Bomullssokker gjør det motsatte, de suger opp fukten.

I hyllene har hun et trettitalls ulike modeller vernesko. Å velge riktig vernesko er en balansegang mellom beskyttelse, slitestyrke og komfort. For å kunne hjelpe meg finne riktig sko etter fotskanningen vil Anna vite hva slags jobb jeg skal gjøre, hvor slitesterke sko jeg trenger og hva slags beskyttelse som behøves.

− Skinnsko er mest slitesterke. Tøysko er lettere men holder ikke til å stå i et grustak hele dagen, sier hun.


Mest vanlig med både tåhette og spikertråkk

De aller fleste av Annas kunder har behov for både tåhette og spikertråkk. Hvilket man også kan se på utvalget .

− Sitter du mye på kne? Da trenger du forsterket tåhette. Om den er slitt slik at beskyttelsen er synlig er ikke skoen lenger godkjent.

I mitt tilfelle, verkstedsarbeid, anbefaler hun en luftig tøysko, spikertråkk og oljebestandig såle.

− Innendørs kan skoen gjerne ha åpne eller meshpartier. Riktig gummiblanding i sålen og godt grep er også viktig. En ren gummisåle tåler ikke aggressive kjemikalier.

Anna Nord

Annas fem tips for riktige vernesko

  1. Velg sko etter både fotform og beskyttelsesbehovet.

  2. Skann føttene dine for å velge riktig innersåle.

  3. Bytt til nye sko minst en gang i året, når de er utslitt er det for sent.

  4. Bruk sokker som transporterer fukt.

  5. Prøv, prøv, prøv !


Trangt for tærne med vernetupp

Med mine brede føtter har jeg opplevd at mange sko er for smale. Heldigvis finnes det modeller med ekstra bred lest i utvalget.

− Det er vanlig at man ikke får plass til tærne. Da er bred lest enda viktigere for vernesko enn vanlige sko ettersom tåhetten aldri vil forme seg etter foten og dermed er det tærne som får svi.

De teoretiske snarveiene er viktige veiledere, men for å finne en sko som passer for mine føtter kreves fortsatt den menneskelige faktoren.

− Det er bare å prøve, prøve, prøve. Det finnes forhåpentligvis en sko som passer akkurat deg!

Bytt vernesko hvert år

For å unngå problemer er det viktig å bytte både sko og såler før de er utslitt.

− Mange bytter sko når de er slitt, men da er det for sent, da er allerede fordelene med en god sko borte, sier Anna. − Du skal ikke ha de samme arbeidsskoene i mer enn et år. De slites for hvert steg du tar.Men det skjer jo gradvis og du kjenner ikke forskjell fra dag til dag.
Selv innersålen slites. For å være sikker på at dempingen er optimal bør du bytte såle to til tre ganger i året.

− Når du kjenner at sålen har blitt dårlig har det gått for langt.


Tekst: Eriq Agélii
Foto: Peter Cederling

Skann føttene dine

I din nærmeste Swedolbutikk kan du skanne føttene dine uten kostnad.


Produkter til dine føtterProdukter
Stores